Blog

Ali lahko otroci nosijo clear alignerje (prozorne zobne aparate)?

Objavljeno: 
15 aprila, 2024
Poliklinika Fiziodent

Clear alignerji postajajo vse bolj priljubljeni med mlajšimi iz več razlogov. Prvič, so estetsko privlačnejši od klasičnih fiksnih zobnih aparatov, ker so prozorni, kar daje otrokom samozavest med ortodontsko terapijo, še posebej v mlajših letih, ko jim videz postane pomemben. Drugič,clear alignerji so udobnejši, ker nimajo ostrih robov ali kovinskih delov, ki bi lahko dražili usta ali dlesni, kar je še posebej pomembno pri otrocih, ki imajo povečano občutljivost na mehanske dražljaje. Tretjič, to so mobilni zobni aparati, ki jih je enostavno odstraniti, kar olajša ustno higieno.

Prvi korak je pregled pri ortodontu

Obisk specialista za ortodontijo je ključni korak pri ugotavljanju potrebe po ortodontski terapiji. Ortodont bo skrbno pregledal zobne loke vašega otroka in svetoval najprimernejše zdravljenje, pa naj gre za clear alignerje, tradicionalne fiksne zobne aparate ali drug pristop. Prav tako je treba oceniti, ali ima otrok karies in kako pravilno skrbi za ustno higieno. Za začetek ortodontske terapije je treba zdraviti vse zobe in izboljšati ustno higieno. Če med terapijo nastane karies, je postopek sanacije veliko enostavnejši in hitrejši, saj ni odstranjevanja delov zobnega aparata (nosilca ali žic).

V izobraževanje o ustni higieni in rednem nošenju prozornega zobnega aparata je treba vključiti tudi starše. Morajo spremljati potek terapije, saj otroci včasih ne upoštevajo obveznosti nošenja alignerjev in vzdrževanja ustne higiene. Glede na to, da gre za mobilne zobne aparate, jih lahko otroci kadarkoli snamejo, zato imajo starši veliko vlogo pri spremljanju rednega nošenja. Na začetku, ko se otrok šele privaja na novo obveznost, naj starš pogosteje preveri, kako pogosto jih sname in otroka spodbuja, če zobni aparat ne nosi v zadostni meri.

Zobni asistent vam bo pojasnil, kako pomembno je skrbeti za ustno higieno, in opozori na možne posledice, če jo zanemarimo. Pravilna vzdrževanje ustne higiene je še posebej pomembno med ortodontsko terapijo, in ker se alignerji odstranijo, kar omogoča lažje čiščenje zob in medzobnih prostorov. Pomembno je, da si zobe umivamo po glavnih obrokih ter po sladkani hrani in pijači, da se ostanki hrane ne zadržujejo med zobmi in samim alignerjem in tako prispevajo k nastanku kariesa. Če otrok nima možnosti umiti zob takoj po obroku, je bolje, da vsaj spere ostanke hrane, vrne aligner in si umije zobe, ko pride domov po šoli/ekskurziji itd. Pomembno je pokazati otroku, pa tudi staršu, kako izvajati ustno higieno, in to lahko najprej naredimo na modelu v ordinaciji. Najbolj pa bo otroku koristilo kazanje v ustih, da bi začutil, kam segajo ščetine zobne ščetke, medzobne ščetke in zobne nitke. Danes so na voljo tudi električne ščetke z različnimi interaktivnimi aplikacijami, ki otroke učijo pravilne tehnike pranja na zabaven način.

Drugi korak je obveščanje o alignerjih

  • Kdaj je pravi čas za začetek terapije z alignerji?

Terapija z alignerji se lahko začne, ko je še vedno prisotno mešano zobljenje, torej ko otrok še nima vseh trajnih zob. Zgodnja terapija lahko pripomore k odpravi nepravilnosti, ki lahko povzročijo večji problem in s tem otežijo proces popravljanja ortodontske nepravilnosti.

  • Kako dolgo se nosijo alignerji

Alignerji delujejo le, če se res nosijo. Priporočljivo je, da se nosijo ves čas (najmanj 20-22 ur na dan), kar pomeni dan in noč, razen pri jedi in ustni higieni. 

  • Namestitev alignerja

Pri namestitvi mora aligner popolnoma sesti na zobeh. Če je razdalja med alignerjem in vrhom zob večja, se posvetujte s stomatologom.

  • Ohranjanje alignerja 

Ko jih ne nosite, jih shranite v za to namenjeno škatlo. Nikakor jih ne smete zaviti v robec ali nositi v žepih.

V primeru, da otrok izgubi aligner, se obrnite na stomatologa, da vam naredi novega.

  • Obdobje nošenja alignerja

Vsak otrok dobi določeno število alignerjev, odvisno od vrste ortodontske nepravilnosti, in vsak aligner nosi po en teden.

  • Higiena alignerja 

Za čiščenje alignerja je dovolj, da uporabite zobno ščetko in hladno vodo, ne pa vroče vode, ker se bodo uničili. 

  • Kontrolni pregledi

Pregledi pri stomatologu so praviloma redkejši kot pri fiksnih zobnih aparatih in se praviloma dogovarjajo individualno, najpogosteje v intervalih od 2 do 3 mesecev. Če gre za bolj zahteven primer, se kontrole izvajajo pogosteje. Clear alignerji so idealni za paciente, ki pogosto potujejo ali živijo v tujini (otroci, ki pogosto obiskujejo športna/glasbena/plesna tekmovanja ali se šolajo v tujini itd.), saj lahko dobijo cel komplet alignerjev, ki jih lahko menjajo sami, tako da ni jim treba pogosto prihajati na kontrolne preglede.

  • Ukvarjanje s športom

Alignerji niso ovira pri igranju športa. Ni bojazni, da bi se odlomili deli zobnega aparata, ki bi lahko poškodovali sluznico ustne votline, kot pri fiksnem zobnem aparatu. Lahko se nosijo tudi med športnimi aktivnostmi in dejansko lahko delujejo kot nekakšna zaščitna oprema.

Tretji korak je motivacija otroka

Motivacija otroka za nošenje clear alignerja je ključna za uspeh in trajanje ortodontske terapije. Za doseganje želenih rezultatov je pomembno redno nošenje alignerjev po navodilih stomatologa. Otroka lahko motivirate tako, da ga spomnite na končni cilj – lep, pravilen nasmeh in zdrave zobe. Tudi nagrada za vsak uspešno opravljen teden lahko pripomore k ohranjanju motivacije in discipline otroka med terapijo (ni nujno, da je nagrada nekaj materialnega, ampak lahko otrok zbira 'štampiljke' in jih na koncu terapije izmenja za nekaj, kar lahko določijo starši). Še ena možnost, kako motivirati otroka, da nosi alignerje, je lahko tudi okrasitev škatle za shranjevanje z različnimi zabavnimi nalepkami, ki jih zberejo ob koncu tedna. 

Komunikacija med otrokom, starši in stomatološko ekipo je ključna za razumevanje pomena nošenja zobnega aparata in podporo otroku skozi celoten proces. 

Otroci so popolnoma vključeni v terapijo z aligatorji, ker jih morajo sami odstraniti in vstaviti, s čimer se naučijo odgovornosti.

Če so seznanjeni z vsemi koraki, lahko otrokom postane zabavno nošenje clear alignerjev. Ko vidijo vsakodnevne izboljšave svojega nasmeha, postanejo še bolj motivirani, da nadaljujejo z nošenjem alignerjev in dosežejo končni cilj – popoln nasmeh.

Avtorji: Iva Plazonić, dr.med. dent. in Magdalena Keleminić, zobni asistent
Vir: maminkutak.com

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up