Blog

Beljenje zob po ortodontski terapiji

Objavljeno: 
6 marca, 2022
Poliklinika Fiziodent

Zdravi in ​​bleščeče beli zobje so sanje vsakega od nas. Nasmeh je odraz splošnega zdravja človeka in pogosto prva stvar, ki jo opazimo pri drugih. Lep nasmeh močno pripomore k večji samozavesti in bolj suvereni komunikaciji z drugimi ljudmi. Zato ne preseneča, da je beljenje zob najbolj iskan estetski zobozdravstveni poseg. Zlasti po opravljeni ortodontski terapiji, ki zagotovi, da so zobje postavljeni v najboljši možni položaj, s postopkom beljenja pa lepota nasmeha dobi popolnoma novo dimenzijo.

Kdo je primeren kandidat za beljenje zob?

Beljenje zob je terapija, ki spremeni obstoječo barvo zob v nekaj odtenkov svetlejšo.

Na barvo zob poleg sprememb zaradi staranja lahko vplivajo tudi vsakodnevne navade, kot so pitje kave, čaja ali kajenje. Naši zobje se pigmentirajo, sklenina pa dobi temnejši odtenek.

Pogost vzrok za obarvanost zob je tudi slabo endodontsko zdravljenje zob. Beljenje zob je popoln postopek za vse, ki imajo zdrave zobe in si želijo lepši nasmeh.

Kako poteka beljenje zob?

Danes je na voljo več metod za učinkovito in uspešno beljenje zob, izbira terapije pa je odvisna od vzroka in stopnje obarvanosti. Pred kakršnimkoli beljenjem zob je treba najprej odstraniti pigmentacijo z mehanskim čiščenjem. Beljenje dosežemo s kemično reakcijo belilnega gela, ki se nanese neposredno na površino zob. Poznamo ambulantno beljenje zob in beljenje zob doma.

Ambulantno beljenje je popolna rešitev za vse, ki želite hiter in učinkovit rezultat že po enem obisku. Po čiščenju zob zaščitimo dlesni in nato nanesemo gel na zobe. Postopek je neboleč in traja približno eno uro, po katerem pacient odide z vidno bolj belim nasmehom.

Beljenje zob doma je popolna rešitev za tiste, ki želijo sami poskrbeti za želeni barvni odtenek zob. Pri tej metodi beljenja se za pacienta izdelajo individualne opornice, v katere lahko samostojno nanese belilni gel in jih uporablja ponoči. Rezultati so vidni iz dneva v dan, pacient pa si sam izbere trajanje postopka beljenja zob glede na želeni rezultat.

Endodontsko beljenje je postopek, s katerim pobelimo devitalizirane zobe. To so zobje, pri katerih je bil odstranjen zobni živec. Takšni zobje so pogosto temnejše barve in kazijo ravnovesje lepega nasmeha. Belilni gel se vnese v notranjost zoba in tako posvetli zob od znotraj.

POSTOPEK BELJENJA NE ŠKODUJE ZOBEM

Beljenje zob ni škodljivo za sklenino, če se postopek izvaja pod strokovnim nadzorom zdravnika dentalne medicine. Kot edini stranski učinek se lahko pojavi kratkotrajna in blaga preobčutljivost zob. Zato je pred samim zdravljenjem pripor

Aleksandra Mladenović, dr. med. dent.

Vir: The List magazine

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up