Blog

Fiksni ali mobilni zobni aparat: Katera je prava izbira zame?

Objavljeno: 
12 aprila, 2024
Poliklinika Fiziodent

Kako kompleksna je težava, s katero se soočate? Kaj hočete doseči z nošenjem zobnega aparata? Vam je pomembno, da je zobni aparat tudi neviden, ali iščete najhitrejšo in najučinkovitejšo rešitev?

Strokovnjak, ki vam bo na podlagi vaših želja in opaženega stanja najbolje priporočil, katera oblika zdravljenja je idealna za vas, je ortodont, zobozdravnik, ki je specializiran za popravljanje nepravilnosti zob in čeljusti ter s tem estetike nasmeha in obraza.

In kljub temu, da pomembno vpliva na estetiko obraza, je cilj ortodontske terapije vedno podaljšanje življenjske dobi zob. Ne glede na to, ali gre za čeljust otroka ali čeljust odraslega, zobje v pravilnem položaju bolje prenašajo žvečilne sile, zato je ortodontska terapija priporočljiva za vse.

Vsakdo, ki si želi lepšega nasmeha in boljše žvečilne funkcije, bi lahko imel koristi od nošenja zobnega aparata. Kakšen, pa je odvisen od številnih dejavnikov.

Katere težave odpravlja zobni aparat? 

Ortodontska terapija se uporablja za odpravljanje različnih težav, med katerimi so nekatere:

  • Stisnjeni zobje
  • Prisotnost razmikov med zobmi
  • Globok ali odprt ugriz
  • Prisotnost prevelike stopnice med zgornjimi in spodnjimi sprednjimi zobmi
  • Tako imenovani križni griz, pri katerem zobje zgornje in spodnje čeljusti med ugrizom prehajajo mimo drugega.

Pravočasen obisk pri ortodontu je še posebej pomemben pri otrocih, da lahko spremljamo rast in razvoj čeljusti in pravočasno reagiramo v primeru nekaterih nepravilnosti, kot so nepravilen ugriz ali neprimerne ustne navade.

Katere vrste zobnih aparatov ločimo? 

Poznamo različne vrste zobnih aparatov, izbira načina ravnanja zob pa je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s starostjo pacienta in zahtevnostjo nepravilnosti, ki jo je treba popraviti.

Mobilni zobni aparati so namenjeni rastočim in razvijajočim pacientom. Usmerjajo rast čeljusti in prihranijo prostor za stalne zobe.

Fiksni zobni aparati so sestavljeni iz nosilcev, ki se prilepijo na zobe in žice, ki jih povezuje. Nosilci so lahko kovinski ali keramični oziroma prozorni.

Clear alignerji so sodobna vrsta mobilnih zobnih aparatov podobnih opornicam, izdelanih iz prozorne folije.

Kdaj se priporoča fiksni in kdaj mobilni zobni aparat?

Mobilni zobni aparat je v glavnem napovedan pri otrocih, če na primer med zgornjo in spodnjo čeljustjo obstaja stopnica, če je ugriz globok ali če je nek sprednji zob v obrnjenem ugrizu.

V nekaterih primerih je mogoče nepravilnost popolnoma popraviti z mobilno terapijo, v nekaterih primerih pa bo treba po mobilni terapiji uporabiti tudi fiksno ortodontsko terapijo. Prav fiksni zobni aparat je najboljša izbira, ko gre za kompleksne zobne premike.

Pomembno je poudariti, da je terapija s fiksnimi zobnimi aparati možna le pri zrelih zobeh, torej ko prenehajo z rastjo in ko je njihov razvoj končan.

Kdaj je idealen čas za začetek nošenja zobnega aparata?

Pri otrocih je idealna starost za prvi pregled sedem ali osem let in večina mobilnih ortodontskih terapij pa se začne okoli desetega leta. Kdaj se bo terapija začela, je odvisno od same nepravilnosti, zrelosti zob in sodelovanja otroka.

Začetek fiksne ortodontske terapije je napovedan šele, ko je končan rast in razvoj korenin stalnih zob, kar je od otroka do otroka različno. Tudi pri nekaterih nepravilnostih je treba začetek fiksne terapije odložiti bližje času, ko se konča rast čeljusti, to je okoli šestnajstega leta.

Pri odraslih idealnega časa za začetek terapije ni.

Vsakič, ko se pacient odloči izboljšati svoj nasmeh in ugriz, ne glede na starost, je pravi čas za začetek terapije.

Kako zgleda postopek namestitve in nato nošenja zobnega aparata?

Postopek izdelave, namestitve in nošenja oziroma uporabe zobnega aparata je specifičen za vsako vrsto ortodontske terapije.

Fiksni zobni aparat

Namestitev zobnega aparata traja približno pol ure. Zobe najprej pripravimo za prihajajoče nosilce in jih premažemo s posebnimi kislinskimi komponentami. Nanje nato nanesemo tekoče lepilo in na vsak zob prilepimo nosilce. Ko so nosilci nameščeni, se skozi njih vstavi žica.

Pregledi se izvajajo vsakih šest do osem tednov, odvisno od faze terapije. Terapija običajno traja dve do tri leta, odvisno od začetne nepravilnosti.

Mobilni (snemni) zobni aparat

Za izdelavo mobilnega zobnega aparata je potrebno večkrat obiskati ortodonta. Po skeniranju pacientove čeljusti se izdela model, na katerem ortodont izdela pravilen ugriz. Nato se šablono preizkusi na pacientu, opravijo morebitne popravke in na podlagi tega izdelajo zobni aparat.

Mobilni aparat nosijo 14 do 16 ur na dan, pregledi pa vsakih 10 do 12 tednov.

Clear alignerji

Po skeniranju čeljusti in fotografiranju pacienta se v specializirani programski opremi načrtuje premik zoba, nato pa sledi simulacija, ki pacienta seznani s podrobnostmi terapije.

Sam postopek izdelave alignerja traja od dva do tri tedne. Pri predaji alignerja pacientu se na zobe lepe priponke (majhne izbokline/grebeni iz kompozitnega materiala), po potrebi se izvede stripping (skoraj nesprejemljivo in popolnoma neškodljivo brušenje zob, da se omogoči ravnanje zob) in preizkusi prvi komplet alignerja.

Ko gre za clear alignerje, so pregledi običajno manj pogosti kot pri fiksnih zobnih aparatih. Alignerji se menjajo vsak teden, priporočljivo pa jih je nositi 22 ur na dan, torej ves čas, razen med jedjo.

Ali lahko nosim zobni aparat, če mi manjka zob?

Vsaka terapija ima svojo indikacijo, prav tako ortodontska terapija in vsaka vrsta zobnega aparata pa ima svoje prednosti in slabosti glede na nepravilnost, ki jo želimo zdraviti.

Če gre za hipodontijo, to je prirojeno pomanjkanje zob, ali pa zob manjka, ker so ga morali iz nekega razloga izločiti. Zato je najbolj učinkovita oblika terapije fiksni zobni aparat, pogosto v kombinaciji s protetiko ali estetsko rekonstrukcijo zoba.

Kako skrbeti za zobni aparat?

Ne glede na vrsto ortodontske terapije je treba posebno pozornost nameniti vzdrževanju ustne higiene, pri mobilnih zobnih aparatih in clear alignerjih pa higieni samega aparata.

Mobilni zobni aparat se očisti z vodo, ščetko in zobno pasto vsakič, ko se vzame iz ust, in se shrani v za to predvideni škatlici. Če se na njem nabira kamen, lahko se obloge odstranijo s tabletami Corega.

Pri fiksnem zobnem aparatu je treba poleg redne ustne higiene, ki vključuje uporabo interdentalnih ščetk za odstranjevanje plak in morebitne ostanke hrane, med zdravljenjem prilagoditi tudi način prehranjevanja. Za ohranitev nosilcev in napredovanje terapije, se je treba izogibati odgrizovanju trde in žilave hrane s sprednjimi zobmi, in se izogibati lepljivi hrani, kot so bonboni, pokovka in drugi prigrizki. Priporočljivo je, da hrano narežete na manjše kose in žvečite z zadnjimi zobmi.

Če gre za clear alignerje, je zelo pomembno opozoriti, da jih ne smete očistiti s vročo vodo in da morate paziti, da ne pijete zelo vročih pijač, saj so clear alignerji izdelani iz posebne vrste plastike in se lahko pod vplivom toplote izoblikujejo. Prav tako se je treba izogibati čiščenju z alkoholom in drugimi agresivnimi sredstvi za čiščenje. Opornice očistite z zobno ščetko in hladno vodo.

Kako ohraniti pravilno obliko zob po odstranitvi zobnega aparata?

Po ortodontski terapiji, ki lahko traja več let, je v interesu vseh ohraniti doseženi rezultat. Temu je namenjen retener, prosojni mobilni pripomoček, ki se izdela na podlagi skeniranja zobnih lokov ob koncu ortodontske terapije. Kako dolgo boste nosili retener je odvisno od vrste začetne nepravilnosti. Natančna navodila pa boste prejeli od svojega ortodonta na rednih pregledih.

V določenih kliničnih situacijah, kot na primeru prisotnosti diasteme (povečana razdalja med zobi) pred začetkom terapije se poleg mobilnega retenerja namesti še dodatna fiksna retencija. To je posebno tanka žica, ki se na posamezne zobe prilepi na notranji strani, tako da se ne vidi. To preprečuje ponovni pojav razpoke med zobmi.

Retencija je dolgotrajen proces, pogosto trajen, zato so redni pregledi zelo pomembni za ohranitev rezultata terapije. Intenzivnost nošenja se postopoma zmanjšuje, vendar vedno samo na priporočilo ortodonta.

Madalina Elena Gorečan, dr. med. dent., spec. ortodontije
Vir: meddox.com

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up