Oralna kirurgija

Posege izvajamo varno, neboleče in hitro

Oralna kirurgija je specializirana veja zobozdravstva, ki se osredotoča na patologijo in rekonstrukcijo čeljustnih kosti, zob in mehkih tkiv ustne votline.
V polikliniki Fiziodent opravljamo vse posege oralne kirurgije, med katerimi so najpogostejši kirurško odstranjevanje modrostnih zob in zaostalih korenin, apikotomija, avgmentacija sinusov in alveolarnih nastavkov zobnih lokov v okviru dentalne implantologije ter posegi na mehkem tkivu ustne votline.


Sodobna dentalna implantologija združuje specialistična znanja iz oralne kirurgije, parodontologije in zobne protetike.
Strokovnjaki naše poliklinike imajo dolgoletne izkušnje na področju dentalne implantologije z usmerjenim strokovnim znanjem o implantološko-protetičnih rekonstrukcijah na estetski ravni.

Oralni kirurgi vsak poseg opravijo varno, neboleče in hitro, zato se lahko pacienti brez težav odločijo za katerikoli operativni poseg.

Zobni vsadki so zelo iskana zobozdravstvena rešitev, saj gre za sodobno metodo odpravljanja izgube enega ali več zob, ki ne zahteva brušenja sosednjih zob.
Spodnje fotografije prikazujejo zobni vsadek, abutment (povezava zobnega vsadka in krone na vsadku) in krono na zobnem vsadku.
Zobni vsadki imajo številne prednosti, saj imajo poleg estetske vloge tudi funkcionalno. Zobni vsadek ima pomembno vlogo kot korenina zoba, saj se povezuje s kostjo.
Postane trajni del žvečilnega sistema, pacient pa se počuti, kot da ima spet svoje zobe, saj zagotavljajo povsem naraven občutek.

Kakšni so predpogoji, da se lahko pacientu izdela zobni vsadek?

- Zadostna debelina in višina kosti.
- Zdravo zobno meso in zadostna zobna higiena.
Prvi korak pri vgradnji zobnih vsadkov v polikliniki Fiziodent je izdelava individualnega načrta zdravljenje, za katerega je potreben ortopan, včasih pa tudi preiskava CBCT predela, kamor se vgrajuje zobni vsadek.
Postopek vgradnje titanovih vsadkov traja le pol ure in poteka v lokalni anesteziji, zato je povsem neboleč, pacienta pa po posegu hitro okreva. Sam postopek zaraščanja in spajanja zobnega vsadka s kostjo traja od tri do devet mesecev, nato pa se izdela nadgradnja na vsadku (krona na vsadku).
Zobni vsadki zahtevajo enako higieno kot zobje. Pomembno je redno umivanje zob, čiščenje medzobnih prostorov z nitko in medzobnimi ščetkami, izpiranje ustne votline z antibakterijsko ustno vodico in redni pregledi pri zobozdravniku, da se preprečijo vnetja okrog vsadka (periimplantitis), ki povzroči izgubo vsadka.

Z vgradnjo vsadkov se povsem povrneta estetski videz in funkcionalnost zobovja, kar je razvidno iz fotografij primerov pacientov pred posegom in po njem. Na levi fotografiji je začetno stanje pred ekstrakcijo zgornjega in spodnjega mostička, na desni pa je prikaz stanja po vgradnji vsadkov po sistemu »All-on-four« in »All-on-six«.
Metoda »All-on-four« pomeni štiri vsadke, »All-on-six« pa šest vsadkov, ki nosijo vrsto od 10 do 14 zob in nadomeščajo zobe pri brezzobem pacientu. Gre za fiksni protetični nadomestek (mostiček na vsadkih), ki ima vlogo rehabilitacije žvečilnega sistema. Prednost tega sistema je takojšnja obremenitev vsadka, kar pomeni, da pacient, ki je bil brez zob, v 24 urah dobi začasne zobe.

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up