Otroško zobozdravstvo

Dragi starši, oralno zdravje vašega otroka je v vaših rokah

Otroško zobozdravstvo obsega primarno in celovito preventivo, skrb za oralno zdravje otrok od rojstva do 18. leta starosti ter izobraževanje in motiviranje staršev o pomenu in možnostih ohranjanja otrokovega oralnega zdravja.

Čeprav so dojenčkova usta sterilna, pride z izraščanjem prvih zobkov do razvoja kariogenih bakterije. Prvi mlečni zobje se v otrokovih ustih pojavijo v starosti od šestih mesecev do enega leta. Na prvem srečanju skušamo otroka skozi igro in smeh navaditi na pozitivno vzdušje v ambulanti ter mu predstavimo zobozdravstvene instrumente in zobozdravnika. Na ta način želimo, da otrok pridobi zaupanje v zobozdravnika in da kasneje samostojno in brez strahu sede na zobozdravniški stol.

Preventivni ukrepi, ki jih naši zobozdravniki izvajajo v ambulanti, so: strokovno odstranjevanje mehkih oblog, lokalno fluoriranje, zalivanje fisur, navodila o ustni higieni in pravilni prehrani ter ortodontski posvet.

Žal pogosto prevladuje mnenje, da se mlečnih zob ne sme reševati, saj bodo zrasli drugi. Zdravje mlečnih zob je zelo pomembno, saj hranijo prostor za stalne zobe, med izraščanjem stalnih zob pa usmerjajo njihovo rast in spodbujajo pravilen razvoj zobnih lokov. Z rednimi obiski pri zobozdravniku je mogoče že v najzgodnejši starosti otroka odkriti tudi ortodontske nepravilnosti.

Naši zobozdravniki tesno sodelujejo s starši, da bi ustvarili pozitiven odnos med otrokom in ambulanto ter zagotovili, da se naši mladi pacienti počutijo prijetno, varno in sproščeno.

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up