Blog

Ustna higiena pri ortodontski terapiji

Objavljeno: 
16 aprila, 2024
Poliklinika Fiziodent

Med ortodontsko terapijo je vzdrževanje optimalne ustne higiene ključno za doseganje uspešnih rezultatov in ohranjanje zdravja ustne votline. Nošenje ortodontskih pripomočkov povzroča dodatne težave pri čiščenju zob in poveča tveganje za nastanek bakterij in ustnih težav. Redno ščetkanje zob, uporaba medzobnih ščetk, zobne nitke, ustne prhe in ustne vodice so nujni koraki za ohranjanje čistoče in zdravja zob in dlesni med ortodontsko terapijo.

Pri fiksnih zobnih aparatih

Pred začetkom terapije morajo biti vsi zobje očiščeni, ustna higiena mora biti zadovoljiva, če želimo ohraniti zdrave zobe in dlesni. V nekaterih primerih, ko pacient ne vzdržuje ustne higiene, lahko ortodont prekine terapijo in odstrani fiksni zobni aparat. Med nošenjem fiksnih zobnih aparatov je ključnega pomena, da posebno pozornost posvetimo optimalni ustni higieni. Tu je nekaj koristnih nasvetov, kako to doseči:

Redno umivanje zob: Zobe si umijte vsaj dvakrat na dan, najbolje pa po vsakem obroku. Uporabljajte srednje mehko zobno ščetko.

Uporaba zobne ščetke

 • uporabljajte srednje mehko zobno ščetko 
 • za ščetkanje notranjih in zunanjih površin zob je treba zobno ščetko položiti z eno polovico na zobe in z drugo polovico na zobno meso (gingivo)
 • delajte majhne krožne gibe brez pritiska
 • ščetkajte žvečilne površine z rahlo vibrirajočimi gibi, brez pritiska
 • menjajte zobno ščetko vsake tri mesece.

Uporaba izdelkov s fluoridom: Fluor pomaga krepiti zobno sklenino in preprečuje nastanek kariesa. Uporabljajte fluoridne zobne paste ali druga sredstva po priporočilu stomatologa.

Uporaba zobne nitke/svile

 • odtrgajte približno 20 cm zobne nitke/svile
 • ko vnašate nitko/svilo med zobe, poskušajte ohraniti čim manjšo razdaljo med prsti, ki jo zategujejo, da boste nitko/svilo lažje kontrolirali 
 • gibi med vstavljanjem so kot žaganje (naprej in nazaj), dokler ne dosežete točke, kjer sta sosednja zoba spojena (kontaktna točka)
 • ko preidete to točko, položite nitko/svilo na površino zoba in nežno premikajte nitko/svilo proti konici krone oziroma zobnega mesa; to ponovite z drugo površino sosednjega zoba.

Uporaba medzobne (interdentalne) zobne ščetke

 • uporabite ustrezno velikost zobne ščetke glede na širino medzobnih prostorov (po navodilihstomatologa)
 • vstavite zobno ščetko v prostor med dvema zoboma v delu, ki je najbližje zobnem mesu – poskusite najti smer, v kateri gre pasivno, brez upora, prehaja med zobmi; ne potiskajte proti zobnem mesu (ne zabijajte v zobno meso)
 • očistite medzobne prostore enkrat na dan
 • zobno ščetko zamenjamo, ko so njena vlakna „porabljena".

Ščetkanje jezika

 • če je potrebno, lahko obloge na jeziku odstranite z zobno ščetko ali strgalom za jezik
 • njegova anatomska oblika preprečuje željo po bruhanju.

V večini primerov lahko zob popravimo že med ortodontsko terapijo, vendar je treba takrat odstraniti ortodontsko žico.

Pri  clear alignerjih

Vzdrževanje ustne higiene je enako pomembno tudi pri nošenju prozornega zobnega aparata. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov:

 • Pred namestitvijo alignerja: Temeljito umijte zobe, da odstranite vse ostanke hrane. Ostanki hrane med zobmi lahko motijo namestitev alignerja na zobe.
 • Po odstranitvi alignerja: Operite jih z zobno ščetko pod mrzlo vodo.
 • Konzumacija hrane in pijače: Med nošenjem alignerjev ni dovoljeno konzumiranje hrane in toplih napitkov. Barvne pijače, kot so vino, kava, čaj in podobno, lahko spremenijo barvo alignerjev.

SKRB ZA FIKSNI ORTODONTSKI APARAT IN USTNO ZDRAVJE

Zdravljenje s fiksnimi ortodontskimi aparati zahteva skrbno in redno umivanje zob.

Težko je vzdrževati higieno, ostanki hrane in usedline se vedno bolj nabirajo ob robovih nosilcev in zobnega mesa.

Zato je treba po vsakem obroku med terapijo temeljito očistiti zobe, da se prepreči nastanek karies in vnetja zobnega mesa.

Demineralizacija sklenine je pomanjkljivost, ki jo pogosto najdemo po terapiji, ko higiena ni bila zadostna. Demineralizacija je začetna faza kariesa, pri kateri še ni prišlo do propada skleninskih prizem in nastanka kaviteta. Takšne lezije lahko remineraliziramo z različnimi pripravki, ki vsebujejo fluor. Običajno so to paste ali premazi za ta namen, ki jih stomatolog uporablja samo v ordinaciji.

Med ortodontsko terapijo se zaradi neustrezne ustne higiene pogosto razvije tudi vnetje zobnega mesa (gingivitis). Dlesni med ščetkanjem postanejo občutljive, otečejo in krvavijo. 

Če se zaradi nezadovoljive ustne higiene pojavijo pigmentni madeži ali povečano nastajanje zobnega kamna, se posvetujte s stomatologom.

Poseg traja 30-45 minut in ne poškoduje površine zoba. Peskanje opravimo v enem obisku, običajno v kombinaciji z ultrazvočnim odstranjevanjem zobnega kamna.

Ker peskanje zob odstranjuje mehke obloge na zobeh, čiščenje zobnega kamna pa se nanaša na odstranjevanje trdih usedlin na zobeh, je treba najprej odstraniti tiste trde, da bo postopek peskanja zob čim uspešnejši.

Čiščenje zobnega kamna je individualna potreba vsakega pacienta, običajno se ponavlja vsakih 6-8 mesecev.

Peskanje zob je odvisno tudi od potreb pacienta, pomembno pa je omeniti, da se postopek lahko ponovi večkrat letno, saj gre za blago in ne invazivno tehniko odstranjevanja madežev na zobeh.

Uporabite lahko tudi električne zobne ščetke s posebnimi nastavki za ortodontske aparate in prhe, ki pod pritiskom vode odstranijo umazanijo okrog aparata.

Zagotovo si priskrbite tako imenovane medzobne zobne ščetke, s katerimi lahko med ali po običajnem ščetkanju očistite težko dostopne dele aparatov in odstranite drobne koščke hrane, ki ostanejo v fiksnih ortodontskih aparatih, nosilcih in žicah.

Pri fiksnih zobnih aparatih priporočamo uporabo zobne nitke.

Sestavljen je iz dela z navadno nitko za klasično čiščenje, gobastega dela za čiščenje zobnega aparata in medzobnih prostorov, ojačanega roba za čiščenje pod zobnim aparatom.

Izpiranje s priporočenimi ustnimi vodicami: Izberite brezalkoholne ustne vodice s prijetnimi okusi. Uporabljajte po navodilih proizvajalca.

Konzumiranje zdrave prehrane: Hrana, bogata z vitamini in minerali, pomaga ohranjati zdravje zob in dlesni. Povečajte vnos sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov.

Črno vino, črni čaji, tobačni izdelki, kava, hrana, kot so cikle in kurkuma, lahko temnijo gumene dele aparata ali bele nosilce.

Izogibajte se trdi, lepljivi hrani: Poskusite se izogibati hrani, kot so trd kruh, trdi bonboni ali lepljivi hrani, kot je karamela, ker se lahko zataknejo v zobnem aparatu in povzročijo poškodbe.

Če opazite kakršnekoli nepravilnosti v ustih ali na zobeh, kot so bolečine, otekanje in sprememba barve ali poškodbe ortodontske naprave, ne čakajte do naslednjega pregleda. Naročite se pri stomatologu, da čim prej rešite težavo.

Če je fiksni aparat poškodovan (sname se nosilec, pretrga žica ipd.), ne odstranite delov zobnega aparata sami, saj obstaja možnost, da kakšen del pogoltnete. Če boste pogoltnili del aparata ali žico, se takoj posvetujte s svojim ortodontom, ki vam bo dal navodila za nadaljnje ukrepanje.

Avtorji: Jelena Lessel Vajentić, dr. med. dent. in Doris Matić, medicinska sestra
Vir: maminkutak.com

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up