Najmanj invazivno estetsko zobozdravstvo

S sodobnim konceptom hitro in neboleče do želenih rezultatov

Današnje sodobno življenje od nas pogosto zahteva hiter življenjski tempo in kronično pomanjkanje časa zase. Pogosto si zaželimo zob, kot iz reklame, vendar nas misel na več let uporabe zobnega aparata, pogoste preglede in brušenje zob že na začetku odvrne od te misli. Ravno zato filozofija poliklinike Fiziodent temelji na sodobnem konceptu minimalno invazivnega zobozdravstva, da bi hitro in neboleče dosegli cilj – lepe in zdrave zobe. Ker si želimo videti zadovoljne obraze naših pacientov.

Ob upoštevanju osebnih želja pacienta vsakemu svetujemo protokol, ki ga bo najhitreje pripeljal do želenega rezultata. Da vam predstavimo naš koncept, vas želimo seznaniti z najpogostejšimi »orodji«, ki jih naši zobozdravniki uporabljajo na poti do cilja.

NEVIDNI ZOBNI APARATI (APARATI CLEAR ALIGNER)

Nevidni zobni aparati so prozorne in diskretne opornice, s katerimi dosežemo ortodontske premike zob. Zaradi znanja naših ortodontov je s prozornimi nevidnimi zobnimi aparati mogoče odpraviti skoraj vsako nepravilnost. S pomočjo vaše discipline pri nošenju je lahko zdravljenje s prozornimi nevidnimi zobnimi aparati krajše kot s fiksnimi, čeprav obstajajo izjeme.
Več o nevidnih zobnih aparatih ...

HIBRIDNA ORTODONTIJA

Pogosto je v enem zobnem loku pacienta nevidni zobni aparat boljša rešitev za premike enega dela zob, fiksni aparat pa za premike drugih zob. Ker izvajamo obe ortodontski tehniki, vam lahko ponudimo kombinacijo obeh, ki vas bo najhitreje pripeljala do ravnih zob. Pri nekaterih pacientih začnemo zdravljenje z nevidnimi zobnimi aparati in ga zaključimo s fiksnim aparatom ali obratno. Prav tako lahko včasih pacient na enem zobnem loku nosi nevidni zobni aparat, na drugem pa fiksni aparat. Temu pravimo hibridna ortodontija.
Seveda je vse odvisno od vrste nepravilnosti vaših zob, zato je treba na prvem specialističnem pregledu opraviti natančno analizo.
Ko z ortodontijo dosežemo skladno razmerje med zobnimi loki in ravne zobe, se pacienti pogosto odločijo tudi za dodatne popravke oblike in barve zob, ki ne zahtevajo veliko časa in niso invazivni za njihove zobe.
Več o hibridni ortodontiji ...

BELJENJE ZOB

Če niste zadovoljni z barvo svojih naravnih zob, ste morda popoln kandidat za profesionalno beljenje, s katerim lahko dosežete za več odtenkov bolj bele zobe. Žal včasih obstajajo kontraindikacije za beljenje, zato je zelo pomembno, da se pred samim beljenjem posvetujete z zobozdravnikom, da se vam lahko individualno posveti in vam pojasni postopek.

FREE HAND BONDING IN INJEKCIJSKA TEHNIKA

Z ortodontijo ne moremo spreminjati oblike zob, ampak le njihov položaj. Nič na človeškem telesu ni simetrično, kar velja tudi za zobe. Najpogosteje po obliki in dolžini odstopajo zgornji sekalci, kar včasih po končanem ortodontskem zdravljenju predstavlja estetsko težavo. Zaradi kakovosti in širokega nabora barv današnjih kompozitov (materialov za bele zalivke) je to težavo mogoče rešiti hitro, neinvazivno in dolgoročno. Naši zobozdravniki so izpopolnili različne tehnike rekonstrukcije oblike zob s kompoziti in vam bodo z veseljem svetovali, katera je po njihovem mnenju najboljša za vas in v skladu z današnjimi visokimi estetskimi kriteriji. Pri tem uporabljamo digitalna orodja, ki zobozdravniku in pacientu omogočajo vizualizacijo načrtovanega postopka. Za pacienta pa je najbolj pomembno in zanimivo to, da zob ni treba brusiti in da je celoten postopek popolnoma reverzibilen.

PREVLEKE PREPLESS

Povsem keramični protetični nadomestki so postali zlati standard estetike v zobozdravstvu. Prevleke so tanki keramični »lističi«, ki posnemajo naraven videz zob in se cementirajo na sprednjo površino zoba. Pri klasičnih prevlekah je treba zob vsaj malo pobrusiti, posebnost prevlek Prepless pa je ravno to, da se vaših zob skoraj ali sploh nič ne obdeluje. Prevleke, ki jih zobotehnik izdela na podlagi odtisa vaših zob, se cementira neposredno na površino in ostanejo trajno na zobu. S prevlekami je mogoče popraviti obliko, velikost in barvo zob, včasih pa obstajajo kontraindikacije, zato je nujen posvet z zobozdravnikom.

OKLUZALNE PREVLEKE

Globok ugriz je zelo pogosta ortodontska nepravilnost, ki v mnogih situacijah podaljša trajanje ortodontskega zdravljenja ali pa predstavlja oviro za rekonstrukcijo sprednjih zob pri neortodontskih pacientih. Zelo pomembno je, da takšen ugriz popravimo, da lahko dosežemo skladen in funkcionalno pravilen ugriz, ki ne bo obremenjeval sprednjih zob, ki so pri takšni nepravilnosti pogosto preveč obremenjeni s silami grizenja. Da bi pospešili celoten postopek dviga ugriza, pogosto uporabimo okluzalne prevleke. Izvaja se tako, da zadnje zobe (najpogosteje kočnike in predkočnike) nadgradimo v višino, da dvignemo ugriz in razbremenimo sprednje zobe. Celoten postopek je neinvaziven, zato ni preparacije oziroma brušenja zob. Takšne okluzivne prevleke so lahko kompozitne, prevleke PMMA ali pa keramične in se izdelajo glede na potrebe posameznega pacienta.

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up