Parodontologija

Glavni razlog za izgubo zob pri odraslih je parodontoza

Parodontologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem parodontalne bolezni. Parodont je sestavljen iz dlesni (gingive), zobnega cementa, kosti in obzobnih vlaken, ki povezujejo zobni cement s kostjo. Vloga parodonta je, da prevzame sile žvečenja, jih enakomerno porazdeli po kosti in utrjuje zobe znotraj kosti.

GINGIVITIS

Gingivitis je vnetje dlesni (gingive). Simptomi, ki kažejo na gingivitis, so krvavenje in spremenjena barva dlesni. Zdrava dlesen je svetlo rožnate barve in njen videz pogosto opisujemo kot površino pomarančne lupine, vnetje pa najpogosteje spremljata rdečina in oteklina dlesni. Pri gingvitisu podporne strukture zob še niso izgubljene in ga je mogoče popolnoma pozdraviti. Zdravljenje vključuje profesionalno čiščenje zob in izboljšano zobno higieno doma.

PARODONTOZA

Parodontoza je za kariesom ena najbolj razširjenih nalezljivih bolezni pri ljudeh. Gre za stanje, ki ga spremlja izguba podpornih struktur zob. Ker se bolečina pri parodontozi pojavi šele v napredovali fazi bolezni, veliko pacientov sploh ne ve, da imajo parodontozo. Zato so zelo pomembni redni zobozdravniški pregledi. Če opazite simptome, kot so krvavenje dlesni, slab zadah in majavi zobje, je vsekakor treba opraviti parodontalno diagnostiko in pravočasno preprečiti napredovanje bolezni. Zdravljenje parodontoze je sestavljeno iz začetnega zdravljenja, ki vključuje luščenje in glajenje korenin zob (kombinacija manualne in ultrazvočne tehnike) v lokalni anesteziji. Sledi podporna faza zdravljenje, ki vključuje redne preglede in redno čiščenje novonastalih oblog, v tej fazi pa sta najpomembnejša odgovornost pacienta in redno prihajanje na preglede ter vzdrževanje dobre ustne higiene.

Primer čiščenja zobnega kamna

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up