Blog

Kako do popolnega nasmeha na neboleč način?

Objavljeno: 
4 februarja, 2022
Poliklinika Fiziodent

Dolgo časa je bila pri ljudeh prva misel ob besedi »zobozdravstvo« obisk zobozdravnika, ko boli zob. Danes estetika predstavlja vedno večji del zobozdravstva in poleg funkcionalnosti pomaga tudi pri izboljšanju psiho-socialne kakovosti življenja pacientov. Nasmeh močno vpliva na splošno zadovoljstvo in samozavest.

Zaradi velikega povpraševanja postaja estetika v zobozdravstvu vedno bolj pomembna. Poleg rednih pregledov ter odpravljanja težav in vzrokov bolečin lahko zobozdravnika obiščemo tudi, če želimo odpraviti manjše ali večje estetske primanjkljaje. Nenehno se uvajajo nove metode, ki pacientom omogočajo, da na hiter, enostaven, varen in neboleč način pridejo do popolnega nasmeha po njihovih željah.

Pri izbiri materialov so v zobozdravstvu običajno najpomembnejše fizikalne in mehanske lastnosti, v zadnjem času pa postajajo vse bolj pomembne tudi estetske lastnosti. Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je želja po boljši estetiki vodila v razvoj kompozitnih materialov.

Najpogostejše vprašanje, ki si ga pacienti zastavijo pred estetsko rekonstrukcijo zoba, je, ali bo vidna »meja« zobnega nadomestka. Glavni cilj estetskega zobozdravstva je doseči popolnoma naraven videz zobnega nadomestka, brez vidnega prehoda in razlike v barvi glede na naravni zob. Razvoj tehnologije zobnih materialov nam je omogočil, da z umetnimi materiali na hiter in najmanj invaziven način nadomestimo izgubljeno zobno tkivo in pacientu povrnemo nasmeh na obraz.

Kakšna je razlika med keramičnimi in kompozitnimi prevlekami?
Čeprav keramične prevleke spadajo med najlepše primere obnovitve zob, pa je za njihovo izdelavo pogosto potrebno minimalno brušenje zob in več obiskov. Za razliko od keramičnih prevlek se kompozitne prevleke izdelajo že med enim obiskom, spadajo med najmanj invazivne metode estetskega zobozdravstva in običajno ne zahtevajo predhodnega odstranjevanja zobnega tkiva. Ena od najsodobnejših metod estetskega nadomeščanja zob je injekcijska tehnika. Za razliko od klasičnih prevlek in kron, kjer se del zobnega tkiva odstrani oziroma odbrusi, je injekcijska tehnika povsem neinvazivna »non-prep« tehnika, ki omogoča polepšanje naravnih zob brez brušenja.

Kdo so kandidati za injekcijsko tehniko?

Pacienti, ki so nezadovoljni z barvo, obliko in položajem zob, vendar jih ne želijo brusiti. Po ortodontskem zdravljenju je pogosto zadnji korak urejanje sprednjih zob iz estetskih in funkcionalnih razlogov.

Kako se izvaja injekcijska tehnika?

Za nas zobozdravnike je zelo pomembno, da se pacient v ambulanti dobro počuti. Na prvem pregledu preverimo zdravje celotne ustne votline in prisluhnemo željam pacientov, da lahko z njihovo pomočjo dosežemo želeni cilj. Če ste kandidat za injekcijsko tehniko, najprej vzamemo odtis zoba in ga pošljemo v zobotehnični laboratorij. V laboratoriju nato digitalno ali analogno ustvarimo nov nasmeh in s pomočjo silikonskega prozornega ključa »injiciramo« material na zobe. Sledi poliranje, da se ne bi videli prehodi med umetnim materialom in naravnim zobom.

Ali je postopek boleč?

Postopek injekcijske tehnike je povsem neboleč. Če torej želite lep nasmeh v kratkem času, je ta metoda prava izbira za vas. Lep nasmeh je danes mogoče doseči s sodobnimi in minimalno invazivnimi metodami estetskega zobozdravstva. Injekcijska tehnika je popolna izbira za vse, ki si želijo prav takšno pot do novega in lepšega nasmeha.

dr. sc. Antonija Jurela, dr. med. dent, spec. ortodontije
Tena Stilinović, dr. med. dent.

Vir: The List magazine

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up