Blog

Nevidni zobni aparati in/ali fiksni aparat?

Objavljeno: 
7 januarja, 2022
Poliklinika Fiziodent

V zadnjih nekaj letih, odkar so nevidni zobni aparati ali tako imenovani aparati Clear Aligner vse bolj prisotni na našem trgu, so pacienti vse bolj naklonjeni prozornim, udobnim in diskretnim zobnim aparatov, ki jih je enostavno odstraniti. Eno najpogostejših vprašanj je: »Ali lahko z nevidnimi zobnimi aparati dosežemo enake rezultate kot s fiksnim ortodontskim zdravljenjem?«

Čeprav so fiksni zobni aparati v zadnjih dvajsetih letih postali zlati standard v ortodontiji, lahko odlične rezultate dosežemo z obema ortodontskima tehnikama. Ko govorimo o nevidnih zobnih aparatih in fiksnem ortodontskem zdravljenju, se biomehanika premikanja zob precej razlikuje. Zelo poenostavljeno bi lahko rekli, da pri fiksnih aparatih žica vleče zob v želeno smer, pri nevidnih aparatih pa zob potiska plastika. Če specialist, ki načrtuje ortodontsko zdravljenje, pozna in upošteva biomehaniko premikanja zob z nevidnimi zobnimi aparati, je z njimi mogoče kakovostno zdraviti večino ortodontskih nepravilnosti.

Nevidni zobni aparati so udobni, prozorni in jih je mogoče odstraniti, vendar je potrebno dosledno sodelovanje in disciplina pacienta, saj jih je treba nositi najmanj 20 ur na dan. Vendar pa so pregledi z nevidnimi zobnimi aparati redkejši in zdravljenje je pogosto krajše kot s fiksnimi aparati, čeprav to ni pravilo. Pri fiksnih aparatih je disciplina pacienta sicer manj pomembna, vendar so potrebni pogostejši pregledi, zahtevnejše pa je tudi vzdrževanje brezhibne zobne higiene.

Zaradi različne biomehanike gibanja zob so pri določenih premikih fiksni aparati še vedno boljši. Vendar pa se je s časom izkazalo, da so pri določenih premikih veliko bolj učinkoviti nevidni zobni aparati. To najbolje ponazarja primer, ko je treba premakniti kočnike nazaj v prostor modrostnega zoba in s tem ustvariti potreben prostor za poravnanje zob, s čimer se v nekaterih primerih izognemo puljenju zob.

Nevidni zobni aparati so se v teh primerih izkazali za zelo učinkovito in hitro rešitev (po mnenju nekaterih avtorjev gre za enega najbolj predvidljivih premikov z nevidnimi zobnimi aparati), medtem ko je isti premik s fiksnimi aparati izjemno zahteven in skoraj nemogoč. Ko pa moramo ta isti kočnik premakniti naprej, je to zelo preprosto s fiksnimi aparati in hkrati zahtevno z nevidnimi zobnimi aparati.

Ortodont, ki pozna obe ortodontski tehniki, lahko z obema tehnikama enako kakovostno reši večino nepravilnosti in pacient lahko sam izbira, katera možnost je zanj bolj sprejemljiva.

Po povedanem se je treba zavedati, da pacient, ko pride na pregled k ortodontu, ni prišel zaradi ortodontskega aparata, ampak zaradi ortodontskega zdravljenja. Odgovornost ortodonta je, da pacientu predlaga zdravljenje z najboljšim sistemom ali kombinacijo dveh zdravljenj, pri tem pa mora seveda upoštevati vse biomehanske vidike in želje pacienta glede estetike in funkcionalnosti.

Pri določenem številu pacientov včasih kombiniramo obe tehniki, da bi dosegli najboljše rezultate v najkrajšem možnem času in z največjim udobjem za pacienta. So tudi pacienti, ki na enem zobnem loku nosijo nevidni zobni aparat, na drugem pa fiksni aparat. Zgodi se tudi, da zdravljenje začnemo z nevidnim zobnim aparatom in ga zaključimo s fiksnim ali obratno.

Tako dobi pacient najboljši možni rezultat zdravljenja v najkrajšem času. Takšna oblika zdravljenja se imenuje hibridna ortodontija in je v zadnjih letih vse bolj priljubljena.

Karlo Sudarević, dr. med. dent., spec. ortodontije, direktor poliklinike

Vir: The List magazine

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up