Blog

Pomen mlečnih zob – vse, kar morate vedeti!

Objavljeno: 
13 aprila, 2024
Poliklinika Fiziodent

Mlečni zobje, znani tudi kot "prvi zobje", imajo ključno vlogo pri razvoju ustnega zdravja otrok. Ti majhni, beli zavezniki vašega otroka niso le simpatični, temveč imajo pomembno vlogo pri pravilni rasti in razvoju vašega otroka.

5 pomembnih dejstev, ki bi jih starši morali vedeti o mlečnih zobeh:

 1. Pravilen razvoj zobnih lokov in govora:

Mlečni zobje ne pomagajo le pri žvečenju hrane, ampak sodelujejo tudi pri pravilnem razvoju zobnih lokov, torej ugriza. Ta proces ima ključno vlogo pri kasnejšem razvoju govora otroka in morebitni ortodontski terapiji.

 1. Pomen rednega ščetkanja zob:

Čeprav so mlečni zobje začasni, je pravilna ustna higiena že od najzgodnejših dni izjemno pomembna. Redno čiščenje z otrokom prijazno zobno ščetko in zobno pasto s fluoridom pomaga preprečevati karies in ohranjati zdravje zob. Z zgodnjim poučevanjem otrok o tem, kako pomembno je ohranjati zdravje mlečnih zob, lahko postavimo temelje za dolgotrajno skrb za ustno zdravje. Z igro in izobraževalnimi dejavnostmi lahko spodbujate pozitiven odnos do čiščenja zob in obiskov zobozdravnika.

Izobraževalne dejavnosti za spodbujanje otroka k čiščenju zob:

 • "Igra lovec na karies" - Otroku dajte igračo in zobno ščetko in naj postane "lovec na karies". Prosite ga, naj si med igro z igračo temeljito umije zobe, hkrati pa spodbujajte ustvarjalnost.
 • "Majhen zobozdravnik" –Pretvorba otroške sobe v domišljijsko zobozdravniško ordinacijo je lahko zabavna. Otroku dajte igrače, kot so plišaste živali z zobmi, nato pa ga spodbudite, da se igra "malega zobozdravnika" in skrbi za zobe svojih igrač.
 • "Zobozdravniški raziskovalni dnevnik"- Otroka spodbujajte, naj vodi svoj zobozdravniški raziskovalni dnevnik. Vsak teden naj beleži, kako se skrbi za svoje zobe, nariše nasmehe ali z nalepkami označi trenutke uspešnega čiščenja.
 1. Pomembnost pravilne prehrane

Prehrana ima neposreden vpliv na ustno zdravje. Uravnotežena prehrana, bogata s kalcijem in vitamini, je pomembna za pravilno rast in mineralizacijo mlečnih zob.

 • Mlečni izdelki - bogati s kalcijem, fosforjem za krepitev zobne sklenine
 • Sveže sadje in zelenjava – spodbujajo nastajanje sline, ki pomaga nevtralizirati kisline
 • Polnozrnate žitarice – vlaknine, ki spodbujajo žvečenje in naravno čiščenje zob
 • Meso in ribe - viri beljakovin in vitamina D
 • Jajca – vsebujejo vitamin D in kalcij, ključna hranila za zdravje zob
 1. Od zgodnjega otroštva obiskovanje zobozdravnika:

Redni obiski pri zobozdravniku bi morali postati del rutine že v zgodnjem otroštvu. To pomaga ohranjati ustno zdravje, zgodaj diagnosticirati morebitne težave in izobraževati starše o pravilni oskrbi z otrokovimi zobmi. Karies na mlečnih zobeh je pogosto prisoten, vendar se mu je z ustrezno preventivo mogoče izogniti.

Kako otroka spodbuditi k obisku zobozdravnika:

 • Pozitivne zgodbe o zobozdravniku- poudarite, da zobozdravnik pomaga ohranjati zdravje zob in da so obiski pomembni.
 • Pogovorite se o pomenu zob – otroku razložite pomen ohranjanja zdravja zob za lep nasmeh.
 • Uporaba pozitivnih besed – namesto besed „bolečina“ ali „strah“ poudarite besede, kot sta „zdravje“ ali „čistoča“.
 • Izmenjava izkušenj s prijatelji – otroci se pogosto počutijo varne, ko vedo, da so drugi šli skozi isto izkušnjo.
 • Nagrade po obisku – po uspešnem pregledu lahko obljubite majhno nagrado, na primer najljubši obrok ali najljubšo risanko.
 • Obiščite prijaznega zobozdravnika – po možnosti izberite zobozdravnika, ki je znan po delu z otroki.
 • Ogled izobraževalnih videoposnetkov –prilagojenih otrokovim letom in ki pojasnjujejo obisk zobozdravnika in ki otroku pomagajo razumeti, kaj lahko pričakuje.
 1. Proces izgube mlečnih zob

Naravni proces izgube mlečnih zob zaznamuje otrokov prehod v fazo stalnih zob. Pogovorite se z otrokom o postopku, da zmanjšate strah in spodbujajte pozitiven odnos do ustnega zdravja. Zagotovite čustveno podporo in ustvarite pozitivno izkušnjo. Skrb za mlečne zobe je ključnega pomena za dolgoročno ustno zdravje otroka. Postavitev temeljev za pravilno nego že od zgodnjega otroštva ne zagotavlja le zdravih zob, ampak tudi spodbuja splošno dobro počutje vašega malčka.

INFOGRAFIKA: Vsak mlečni zob izraste ob drugem času in ta proces lahko razdelimo na pet stopenj.

Ta infografika je odličen opomnik za starše, da vedo, kdaj lahko pričakujejo katero fazo izraščanja zob, služi pa lahko tudi kot dnevnik, v katerega lahko vpisujete datume, kdaj je kateri zob izrasel. Odličen material za uvod v zgodbo o Zobni vili in spoznavanje otroka z njegovimi mlečnimi zobmi.Avtorji: dr. sc. Antonija Jurela, dr.med. dent., specialistka ortodontije in Marija Hadjić, zobna asistent
Vir: maminkutak.com

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up