Blog

Prvi obisk stomatološke ordinacije

Objavljeno: 
15 avgusta, 2020
Poliklinika Fiziodent

Najpomembnejši nasvet, ki se lahko damo pacientu, je, naj pravilno in redno vzdržuje ustno higieno. Ustna higiena je najpomembnejši dejavnik pri ohranjanju zdravja ustne votline. Za ohranjanje delovanja žvečilnega sistema je treba vsakodnevno izvajati ustrezno higieno zob in ustne votline. 

Otroke je treba že od malega učiti o vzdrževanju ustne higiene, zdravnik ustne medicine pa je tisti, ki jih s sproščenim in prijaznim pristopom seznanja s pomenom pridobivanja te navade že od malih nog. Otroke je priporočljivo prvič pripeljati v zobozdravstveno ambulanto v prvem letu življenja, da lahko spremljamo razvoj dojenčkovega zobovja in senzibiliziramo otroka za obisk zobne ambulante.

Okoli šestega leta starosti izrastejo prvi stalni zobje (šestice), ki jih lahko s preprostim postopkom zalitja zaščitimo pred kasnejšim nastankom kariesa na grizni ploskvi. Poseg je zelo preprost in otroci ga zlahka sprejmejo, zobozdravnik pa je s tem postavljen v vlogo osebe, ki jim pomaga zaščititi njihove zobe. Z rednimi obiski (vsaj vsakih šest mesecev) se potencialni karies pravočasno diagnosticira, kar olajša odstranjevanje.

Nekatere ortodontske nepravilnosti lahko zmanjšamo ali popolnoma odpravimo, če jih prepoznamo v času rasti in razvoja zobnih lokov ter ob menjavi mlečnega zobovja v stalno. Zato je poleg rednih obiskov pri zobozdravniku pomemben tudi obisk ortodonta okrog sedmega leta starosti.

Takrat je menjavanje zobovja na samem začetku in lahko se predvidi, ali bo potrebno ortodontsko usmerjanje rasti zobnih lokov in zob s snemnimi zobnimi aparati. To ne izključuje možnosti uporabe fiksnega ortodontskega aparata, vendar pa pomembno vpliva na čas zdravljenja s fiksnim aparatom, če bi bil potreben.

Member of

Nevidni zobni aparat

Članstva in akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up